Tisková zpráva: SMS EET: Evidence tržeb bez nové tiskárny, pokladny i Internetu

Malí obchodníci, pro které začne být elektronická evidence tržeb (EET) povinná od 1. března 2017, mají k dispozici velmi levné a jednoduché řešení. Pouhá textová zpráva z mobilního telefonu (není třeba ani speciální aplikace/smarpthone) jim zajistí vedení povinné evidence, bez zbytečné investice do nové pokladny a tiskárny dokladů. (TZ)
Praha, 29. prosince 2016
Společnost Red Eggs nabízí službu SMS EET (www.smseet.cz). Jedná se o řešení speciálně navržené pro malé obchodníky a řemeslníky. SMS EET umožňuje evidovat tržby využitím tradičních (starých) nástrojů, které každý podnikatel používá již léta – stačí mobilní telefon a papírový pokladní doklad s tužkou.
Služba funguje v typickém případě tak, že obchodník pošle do systému Red Eggs SMS zprávu s částkou. Red Eggs zprostředkuje spojení se systémy Ministerstva financí a zákazník obdrží obratem zpět SMS s příslušným kódem, který pak obchodník přepíše na účtenku (ať už vystavenou ručně nebo ze stávajícího pokladního systému). Žádné jiné v současnosti dostupné řešení pro EET (ani ta, která dodavatelé deklarují jako určená pro malé obchodníky) neumožňuje obejít se bez speciální pokladny/tiskárny nebo chytrého telefonu. Společnost Red Eggs navíc spolu se službou SMS EET nabízí živnostníkům i bezplatné vyřízení žádosti o digitální certifikát.
„Služba SMS EET umožňuje splnit veškeré požadavky zákonné normy, aniž by obchodník musel absolvovat složitou registraci a instalaci certifikátu, pořizovat jiná zařízení, než která už má, a zásadně měnit proces obsluhy klienta,“ uvádí Jan Lamser, jeden z investorů společnosti Red Eggs. „Obchodníky zaujme i to, že SMS EET lze použít také jako záložní EET systém a že nyní zaplatí pouze 1 Kč za evidovanou účtenku.“
Především pro malé obchodníky může jinak EET představovat neúměrnou zátěž. „Například provozovatelé horských chat a hotelů, kteří otestovali naše řešení v první vlně, jsou nadšeni naším řešením díky jeho jednoduchosti a nulovým pořizovacím nákladům. V mnoha případech jsme jim doslova zachránili podnikání,“ dodává Pepe Rafaj, ředitel společnosti Red Eggs.
Technické podrobnosti řešení
Samotnou evidenci tržeb vede živnostník následujícím způsobem:
1. Podnikatel zpřístupní službě SMS EET svůj digitální certifikát, který si musí povinně obstarat. Jako jediná služba na českém trhu nabízí společnost Red Eggs úplné zastoupení ve věci vyřízení certifikátu na Finančním úřadě i portálu Daňové správy, a to prostřednictvím plné moci. I pro počítačově gramotné lidi bývá jinak získání certifikátu jistou výzvou a obecně znamená nevítanou administrativní zátěž.
2. Živnostník si připraví na provoz jakýkoliv mobilní telefon (i tlačítkový) a standardní příjmové doklady. Nepotřebuje investovat do žádné moderní pokladny ani tiskárny.
3. Při příjmu hotovosti od zákazníka nejdříve odešle SMS zprávu s částkou a začne vypisovat příjmový doklad. Během několika vteřin přijde obchodníkovi zpět SMS zpráva s krátkým sedmimístným kódem, který přepíše na doklad. Zkrácený kód je jedinečný pro každou transakci a nahrazuje 2 dlouhé kódy, vyžadované finanční správou pro každou transakci. Všechny požadavky se ukládají do fronty, transakce se neztratí ani „nezahodí“ ani v případě výpadku serveru Ministerstva financí.
4. Do účetnictví živnostník založí vydané papírové doklady. Účtenky se mu také ukládají na internetu – v přehledné podobě, která umožňuje různé pohledy, např. součty transakcí. Zkrácený kód odkazuje na webovou stránku www.eetuctenka.cz, která eviduje všechny účtenky, včetně plných kódů vyžadovaných finanční správou. Zavedení krátkého sedmimístného kódu (sFIK) všem obchodníkům značně usnadňuje nakládání s evidencí. Nahrazuje dlouhé (až čtyřicetimístné) kódy, které se musí uvádět na účtenkách (tzv. FIK a BKP). Zkracování funguje obdobně jako zkracování webových adres, známé hlavně ze sociálních sítí.
O společnosti Red Eggs
Česká fintech společnost zaměřující se na nové platební systémy, kterým se zakladatelé firmy věnují od roku 1995. Od roku 2012 pod hlavičkou Red Eggs. Red Eggs je členem České FinTech asociace (ČEFTAS), jejímž cílem je rozvoj technologií finančních služeb.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Serial Provedu!

EEGG.gallery manifest verze 1.0

Corrent jako koncept "drone money"